reklama

Soukromá námořní společnost Ocean Infinity se na akci domluvila s malajsijskou vládou a vrací tak naději pozůstalým rodinám, které netrpělivě čekají na odpovědi. "Malajsie povolila obnovu pátrání, což jen dokazuje, jak moc touží po tom, aby se případ vyřešil," řekl novinářům Darren Chester, australský ministr pro infrastrukturu a dopravu.

Po zmizení letu MH370 8. března 2014 byla Austrálie vedoucí zemí, která měla na starosti koordinaci mezinárodního pátrání. Podle předběžných výsledků se letadlo mělo ztratit v okolí východního pobřeží kontinentu, i když původní plánovaný let měl být z Kuala Lumpur do Pekingu. Již v lednu byly odvolány všechny pátrací akce a před měsícem byl případ oficiálně ukončen vyjádřením Australského úřadu pro dopravu a bezpečnost.

Během vyšetřování se ozvalo mnoho vědců s tím, že pravděpodobné místo dopadu letadla bylo někde jinde, vlády však nechtěly rozšířit pole působnosti. Ocean Infinity se nyní zaměří na tyto nové lokace a nasadí do akce hlavně ponorky, které prohledají mořské dno. Zatím není jasné, kolik bude akce stát, původní pátrání vyšlo na 150 milionů dolarů. Společnost uvedla, že je ochotná riskovat ekonomický risk a potvrdila, že si nebude nic účtovat, pokud taky nic nenajde.

Darren Chester řekl, že doufá v úspěch nové mise, zároveň se ale obává, že v rodinách vzbuzují falešné naděje. Steve Wang, jehož matka byla na palubě osudného Boeingu 777, novinářům řekl, že každé obnovení pátrací akce je pro něho dobrou zprávou. "Doufám, že svoje poznatky budou zveřejňovat průběžně, abychom měli přehled o misi," řekl Wang s poukazem na to, že oficiální vládní pátrání zdržovalo informace.

Podmořské pátrání nevyneslo na světlo žádné stopy. Na plážích ostrova Mauricius, na břehu Tanzanie či francouzského ostrova Réunion se ale našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu. Letadlo malajsijských aerolinek se ztratilo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Na jeho palubě bylo 239 cestujících a členů posádky, značnou část tvořili Číňané. Co se s letadlem stalo, zůstává jednou z největších záhad v historii letectví.