Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Litva zveřejňuje ručně psané záznamy lidí pracujících pro sovětskou KGB

Vilnius, Litva
Vilnius, Litva
Foto: Pixabay

Vilnius - Agentura Interfax informuje, že Litva začala zveřejňovat ručně psané záznamy, které si pořizovali Litevci pracující pro sovětskou tajnou službu KGB.

Projekt má na starosti státní středisko pro zkoumání genocidy a odporu. Zveřejněné budou údaje, které agenti získali z litevských exilových institucí a při špionáži v rámci vědeckých stáží.

V dokumentech zaznamenával agent KGB informace o splněném úkolu, který mu byl zadán, nebo který se rozhodl splnit z vlastní iniciativy.

Agent oznámení podepisoval pod svým pseudonymem, aby tak mohl zůstat v anonymitě. Institut si podle Interfaxu klade za cíl přiblížit široké veřejnosti způsob, jakým KGB v zemi působila.

Litevské středisko pro zkoumání genocidy a odporu od roku 2011 na internetu zveřejnilo už více než 5500 dokumentů o operacích KGB v zemi, včetně jmen důstojníků působících v Litvě v 80. letech. Mezi nimi byl i někdejší šéf kontrarozvědky Arvydas Pocius a bývalý ministr zahraničí Antanas Valionis.

Témata:  Litva KGB (sovětská tajná služba)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy