reklama

Za všech okolností reprezentují svou vládu, řekl dnes podle agentury Reuters vysoký čínský představitel. Pro setkání s dalajlamou neexistuje omluva ani výmluva, prohlásil předseda pracovní skupiny pro Tibet čínské komunistické strany Čang I-ťiung.

Čína považuje dalajlamu, který uprchl do exilu v Indii v roce 1959 po nezdařilém povstání proti čínské nadvládě, za nebezpečného separatistu. Nositel Nobelovy ceny za mír naproti tomu říká, že pouze usiluje o opravdovou autonomii pro svou himalájskou vlast.

Dalajlamovy návštěvy v cizině vyvolávají silné rozhořčení Pekingu a stále méně a méně národních vůdců je ochotno se s ním setkat kvůli obavám z důsledků hněvu Číny, konstatuje agentura Reuters. Někteří se nicméně pokusili usmířit si Peking prohlášením, že se s dalajlamou setkávají jako soukromé osoby, nikoliv oficiální činitelé.

"Přestože někteří lidé říkají, že dalajlama je náboženským představitelem a poukazují na to, že jejich vláda se setkání nezúčastnila, to jen činitelé jako jednotlivci - to je nesprávné," řekl dnes Čang I-ťiung novinářům na okraj probíhajícího sjezdu čínské komunistické strany. Žádná omluva pro setkání s dalajlamou nemůže existovat, zdůraznil.

Čína se zmocnila kontroly nad Tibetem v roce 1950 při jeho "pokojném osvobození", jak to označuje. Od té doby vyvíjí tlak na zahraniční vlády, aby se stranily dalajlamy.