reklama

Ministr Maas v komentáři pro Spiegel Online vyzval k debatě s AfD a varoval, že manifest strany povede Německo do minulosti. Zdůraznil, že namísto „démonizování AdD je třeba ji podrobit podrobnému zkoumaní".

Jak server upozorňuje, popularita AfD v posledních měsících značně roste a v národních průzkumech strana nyní drží přibližně 12-14 %.

Maas nesouhlasí s některými požadavky strany, které se zaměřují na opatření proti islámu v zemi. Jde například o zákaz minaretů nebo muslimských pokrývek hlavy ve školách. AfD ve svém stranickém programu neopomněla ani svůj původní záměr, kvůli kterému strana vznikla – postoj proti euro a Evropské unii.

„Manifest AfD je plánem k jinému Německu; ke včerejšímu Německu," varuje Maas. „Naše země má temnou minulost, ale generace našich rodičů vytvořila moderní Německo – takové, které je kosmopolitní a liberální uvnitř, dobrý soused a mírumilovný partner v zahraničí."

Pravicový populismus podle něj „dobrou alternativou pro Německo není". Zastánci strany jsou podle něj „duchovními bratry Vladimíra Putina, Donalda Trumpa a Recepa Tayyipa Erdogana: nacionalističtí, autoritářští a misogynní".

Maas ale dodal, že největším problémem AfD je volání strany po náboženské netoleranci. „Jak jinak chápat větu ‚Islám do Německa nepatří'?" zlobí se Maas. AfD ale trvá na tom, že není krajní pravicí a pouze zemi poskytuje „zdravou dávku patriotismu".