Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

BBC řeší české volby: Volby vyhrál populistický miliardář, výsledek SPD stojí za pozornost

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn - Parlamentní volby v České republice vyhrál populistický miliardář Andrej Babiš a pozoruhodný úspěch zaznamenala krajně pravicová Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, která chce v zemi zakázat islám. Tak hodnotí výsledky hlasování v Česku britská BBC.

"Jaké bude složení příští vlády, není ještě jasné," uvedla BBC s tím, že současný koaliční partner vítězného hnutí ANO sociálnědemokratická ČSSD ve volbách propadla.

Zatímco liberální a proevropské strany přišly ve velkém o podporu, nárůst preferencí si připsala krajní pravice, hodnotí BBC. "Přesvědčivý výsledek SPD stojí obzvláště za pozornost," poznamenal pražský korespondent BBC Rob Cameron s tím, že strana chce postavit mimo zákon islám.

BBC rovněž poznamenala, že Babiš, kterého provází skandály v podobě obvinění ze zpronevěry unijních fondů či minulosti v době komunistické éry, vedl předvolební kampaň proti klasickému politickému uspořádání a vystupoval jako euroskeptik.

Témata:  Andrej Babiš volby volby 2017 BBC

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy