Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobytí Rakky je zlomový bod tažení proti IS, míní Trump

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Washington - Dobytí syrské Rakky, bašty radikálního hnutí Islámský stát (IS), je zlomovým průlomem v celosvětovém tažení proti této teroristické organizaci.

Dnes to podle agentury Reuters prohlásil americký prezident Donald Trump. Ovládnutí města v pátek oficiálně oznámily arabsko-kurdské milice známé jako Syrské demokratické síly (SDF), které mají podporu mezinárodní koalice v čele s USA.

"Společně naše síly osvobodily celé město od nadvlády IS," uvedl v prohlášení Trump. "Porážka IS v Rakce znamená rozhodující průlom v tažení proti IS a jeho hnusné ideologii. Osvobození hlavního města IS a většiny území pod jeho kontrolou se konec chalífátu IS blíží," dodal.

Již v úterý si Trump připsal zásluhy za úspěšné tažení proti IS v Sýrii, když v pořadu The Chris Plante Show prohlásil, že toto teroristické hnutí ustupuje od té doby, co se ujal prezidentského úřadu.

Témata:  Donald Trump USA Islámský stát

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy