Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš je euroskeptik a odpůrce migrační politiky Merkelové, píší v Německu

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Jako euroskeptika a odpůrce uprchlické politiky kancléřky Angely Merkelové charakterizují nedělní vydání německých deníků vítěze českých parlamentních voleb Andreje Babiše.

Českým volbám se věnují převážně v krátkých zprávách, většinu své pozornosti soustředí na vyjednávání o nové německé vládě a situaci ve Španělsku.

"Kontroverzní populista Andrej Babiš je jasným vítězem parlamentních voleb v Česku," píše v krátkém textu nejčtenější německý list Bild. Třiašedesátiletého šéfa hnutí ANO, jehož fotka článek doprovází, představuje právě jako politika, který odmítá bližší spolupráci v rámci Evropské unie.

"Češi si zvolili miliardáře," nazval svůj obdobně krátký text na titulní straně deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. V článku list čerpá převážně ze zprávy agentury DPA a konstatuje, že se Česko volbami posunulo výrazně doprava. I Frankfurter Allgemeine Zeitung upozorňuje na Babišovy postoje k Evropské unii a migraci. Všímá si také "debaklu" sociálních demokratů a úspěchu "pravicově extremistické" Svobody a přímé demokracie (SPD).

Příliš prostoru českým volbám nevěnuje ani nedělní vydání deníku Die Welt. Také on píše o jasném vítězství populisty a miliardáře, který bývá často srovnáván s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. K programu ANO list uvádí: "Hnutí slibuje snížit daně, vyhnat zkorumpované politiky z úřadů a uzavřít evropské hranice, tak aby se do Česka nedostali žádní uprchlíci."

Témata:  Andrej Babiš volby 2017 noviny a tisk Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy