Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš jako další do party populistů? Zahraniční tisk opět tepe vítěze voleb

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Řím - Italská média dnes přirovnávají šéfa hnutí ANO Andreje Babiše k Donaldu Trumpovi, anebo k Silviu Berlusconimu. Všímají si rovněž střetu zájmů a dalších kauz, jež se s vítězem českých voleb pojí.

Poukazují na politické naladění všech čtyř zemí Visegrádské skupiny a proměnu politického klimatu ve východní Evropě. Jednohlasně a kriticky upozorňují, že Babiš udělal z migrace klíčové téma v zemi, kam žádný příval migrantů nemíří.

Liberální deník Corriere della Sera napsal, že Babiš sice nemá fotbalový klub, jako měl dříve Berlusconi AC Milán, ale jinak se bývalému čtyřnásobnému italskému premiérovi podobá ve všem. Až na jedinou věc: z komunistické minulosti Berlusconiho opravdu nikdo neobviňuje.

List dále zdůrazňuje, že Babišovi se povedlo udělat z migrační krize klíčové téma v zemi, kde žádní migranti nejsou a kde je nejnižší nezaměstnanost v Evropě. Připomíná kauzu Čapí hnízdo i nedávné rozhodnutí slovenského ústavního soudu, který zrušil rozhodnutí soudů nižší instance, že Andrej Babiš je v archivních dokumentech někdejší československé tajné policie StB veden jako její agent neoprávněně.

Nakonec uvádí, že s Babišem se rozšiřuje populistická fronta ve východní Evropě.

Témata:  Andrej Babiš Itálie Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy