Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouský tisk hodnotí volby: Češi pošlapali Havlův odkaz, prohrála i EU

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň/Praha - Hnutí ANO sice české parlamentní volby vyhrálo, s jeho předsedou Andrejem Babišem ale nechce vládnout nikdo. Uvedl to rakouský deník Die Presse.

Hlasování přineslo prohru dědictví Václava Havla a útlum pro EU, napsal komentátor deníku Salzburger Nachrichten.

Die Presse si všímá prvních pokusů ANO o navázání spolupráce se zbývajícími osmi stranami. ANO, které list označuje za pravicové protestní hnutí, podle svého ústředí upřednostňuje pokračování koalice se sociálními demokraty a lidovci. Obě strany ale odmítají účast Babiše ve vládě, protože jim vadí jeho vyšetřování kvůli možnému dotačnímu podvodu.

Druhá nejúspěšnější ODS koalici s ANO podle rakouského listu vylučuje i v případě, že by Babiš ve vládě nezasedl. Nehodlá ani tolerovat menšinový kabinet ANO.

Die Presse nicméně spekuluje, že zejména v ČSSD mohou nastat personální změny, které přinesou i obrat postoje vůči Babišovi. Propad sociální demokracie o 13 procentních bodů označil list za katastrofální.

"Zpustošeno je dědictví Václava Havla, který trval na pravdě, propagoval Evropu a hájil morální politiku mimo partajní zájmy a tržní ideologii," míní Helmut L. Müller z regionálního deníku Salzburger Nachrichten. Podle něj je pozoruhodné, že v Česku tolik posílili populisté a euroskeptici, přestože se zemi ekonomicky a sociálně velice daří.

Babiše považuje Müller za "populistu par excellence" - nemá prý konzistentní program a používá prostředky propagandy. Rozhořčení voliči však mnohé rozpory přehlíží. 

I komentáře českých deníků se dnes věnují volebnímu úspěchu hnutí ANO a propadu podpory tradičních politických stran. Čeští voliči se podle Práva radikálně odvrátili od seskupení, která měla dlouhá léta monopol na moc či opozici v Česku. Podle Lidových novin a Mladé fronty Dnes se ukázalo, že sázka sociálních demokratů a TOP 09 na "strašení Babišem" nezafungovala. Komentátor Hospodářských novin (HN) píše o tom, že letošní volby byly poslední výzvou pro proevropskou liberální pravici v Česku.

Podle komentátora deníku E15 není těžké podlehnout katastrofickým vizím při pohledu na volební "masakr" tradičních stran a velký náskok ANO před ostatními stranami. Autor komentáře Martin Čaban to ale považuje předčasné. "Starý politický systém dostal na frak skutečně víc, než si zasloužil. Nicméně brzdy a ochranné mechanismy, které za sebou zanechal, nezmizely a jejich demontáž nebude ani při novém rozložení sil zdaleka jednoduchá," píše se v komentáři.

Výsledkem voleb je jednoznačný bankrot jak tradičních politických stran, tak jejich odvozenin TOP 09 či STAN, na jejichž místa se derou agresivní novotvary ANO, SPD a Piráti, uvedl komentátor Práva Michal Mocek. Neznamená to ale, že tato trojice bude také nyní vládnout a úplně odstaví od moci své tradičnější protějšky. Voliči se nicméně jednoznačně vyjádřili pro změnu. "I když zatím asi nikdo netuší, jaká změna by to vlastně měla být," napsal Mocek. Výsledek voleb podle něj ukazuje, že víc než polovina voličů by mohla uvítat i něco víc než jen "mírný pokrok v mezích zákona", praktikovaný během posledních dvou desetiletí.

Témata:  volby Češi Hnutí ANO Rakousko média

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy