Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztahy Irák-USA narušuje krize kolem Kurdů. Tillerson se příliš vměšuje, vzkázal Bagdád

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Bagdád - Spor mezi Kurdy a Bagdádem vyhrotilo zářijové referendum, v němž se Kurdové vyslovili pro nezávislost. Krize navíc zhoršuje vztahy s USA. Úřad iráckého premiéra Hajdara Abádího obvinil amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona ze zasahování do vnitřních záležitostí Iráku.

Tillerson v neděli vyzval šíitské milice podporované Íránem, aby odešly "domů". Tiskové oddělení Abádího úřadu dnes dalo najevo překvapení nad Tillersonovým výrokem. "Nikdo nemá právo vměšovat se do iráckých záležitostí," stojí v prohlášení.

Tillersonova slova patřila oddílům Hašd Šaabí, což jsou lidové mobilizační síly (PMF), které se podílely na boji proti Islámskému státu (IS) například u Mosulu. Bagdád je ale nenasazoval do větších sunnitských měst, aby se vyhnul etnickým střetům. Za PMF stojí Írán, který jednotky cvičí a vyzbrojuje.

Při referendu se hlasovalo v kurdských autonomních regionech i v oblastech mimo ně, v nichž žijí Kurdové. Bagdád pak poslal armádu a její spojence právě do těchto sporných oblastí a vytlačil z nich kurdské milice - pešmergy - které se velkou měrou zasadily za porážku Islámského státu v Iráku.

Kurdské úřady dnes vydaly zatykače na 11 Iráčanů, mezi nimiž jsou i členové vedení PMF. Patří k nim Kaís Chazalí, který založil Ligu spravedlivých, jež je součástí PMF. Kurdistán tak sáhl k recipročnímu opatření za zatykače, jež vydal na jeho představitele Bagdád.

Kurdské referendum neschvalovaly USA právě z obav z toho, že tlak na nezávislost ohrozí další boj proti IS. Rusko se většinou zdržovalo komentářů. Jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes prohlásil, že Moskva je pro zachování celistvosti Iráku.

Témata:  Irák Kurdové Hajdar Abádí Rex Tillerson

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy