Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztahy Irák-USA narušuje krize kolem Kurdů. Tillerson se příliš vměšuje, vzkázal Bagdád

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Bagdád - Spor mezi Kurdy a Bagdádem vyhrotilo zářijové referendum, v němž se Kurdové vyslovili pro nezávislost. Krize navíc zhoršuje vztahy s USA. Úřad iráckého premiéra Hajdara Abádího obvinil amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona ze zasahování do vnitřních záležitostí Iráku.

Tillerson v neděli vyzval šíitské milice podporované Íránem, aby odešly "domů". Tiskové oddělení Abádího úřadu dnes dalo najevo překvapení nad Tillersonovým výrokem. "Nikdo nemá právo vměšovat se do iráckých záležitostí," stojí v prohlášení.

Tillersonova slova patřila oddílům Hašd Šaabí, což jsou lidové mobilizační síly (PMF), které se podílely na boji proti Islámskému státu (IS) například u Mosulu. Bagdád je ale nenasazoval do větších sunnitských měst, aby se vyhnul etnickým střetům. Za PMF stojí Írán, který jednotky cvičí a vyzbrojuje.

Při referendu se hlasovalo v kurdských autonomních regionech i v oblastech mimo ně, v nichž žijí Kurdové. Bagdád pak poslal armádu a její spojence právě do těchto sporných oblastí a vytlačil z nich kurdské milice - pešmergy - které se velkou měrou zasadily za porážku Islámského státu v Iráku.

Kurdské úřady dnes vydaly zatykače na 11 Iráčanů, mezi nimiž jsou i členové vedení PMF. Patří k nim Kaís Chazalí, který založil Ligu spravedlivých, jež je součástí PMF. Kurdistán tak sáhl k recipročnímu opatření za zatykače, jež vydal na jeho představitele Bagdád.

Kurdské referendum neschvalovaly USA právě z obav z toho, že tlak na nezávislost ohrozí další boj proti IS. Rusko se většinou zdržovalo komentářů. Jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes prohlásil, že Moskva je pro zachování celistvosti Iráku.

Témata:  Irák Kurdové Hajdar Abádí Rex Tillerson

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy