Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker pogratuloval Babišovi, popřál mu štěstí při sestavování stabilní vlády

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Vítězi českých parlamentních voleb dnes pogratuloval také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. V dopise šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi uvedl, že mu přeje hodně štěstí při sestavování stabilní vlády.

Podle Junckera jsou tyto věci důležité k tomu, aby se "Česká republika mohla významně podílet na utváření jednotnější a demokratičtější Evropské unie postavené na našich společných hodnotách".

Babiš, až donedávna ministr financí a vicepremiér končící vlády Bohuslava Sobotky, je v Bruselu často vnímán optikou svých prohlášení o tom, že ČR by neměla přijímat euro i odmítavým postojem k unijnímu řešení migrační krize. Jeho hnutí ANO je v Evropském parlamentu součástí liberální frakce.

Neshody mezi státy visegrádské skupiny a Evropskou komisí, například právě o migraci, se v posledních letech staly příčinou vzniku určitých příkopů mezi střední Evropou a "starými" státy unie. Juncker se pokusil přispět k jejich zahlazení minulý týden, kdy pozval na pracovní večeři premiéry Slovenska, Maďarska, Polska i České republiky. Debata se točila kolem budoucnosti EU a kromě jiného se účastníci schůzky dohodli na jejím opakování.

Na dotaz ohledně Babišova skeptického pohledu na přijetí společné evropské měny Schinas obecně připomněl, že výjimku z přijetí eura má - kromě z EU odcházející Británie - pouze Dánsko.

Zmínil také to, že Juncker už v září v projevu před europarlamentem dal najevo přání, aby se všech 27 zemí co nejvíce podílelo na další evropské integraci. Juncker by podle mluvčího rád viděl, aby euro přijaly všechny země, které plní potřebné podmínky a mají k tomu politickou vůli.

"Nechci spekulovat, jak se tato diskuse vyvine v kontextu České republiky," podotkl mluvčí s tím, že výsledky voleb jsou velmi čerstvé a proces formování nové vlády teprve začíná.

Témata:  Jean-Claude Juncker Andrej Babiš volby 2017

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy