Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf rakouských lidovců Kurz nabídl koalici Svobodným, chtějí zastavit migranty

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Předseda Rakouské lidové strany (ÖVP) Sebastian Kurz dle očekávání nabídl vytvoření vládní koalice Svobodné straně Rakouska (FPÖ), označované za pravicově populistickou. Podobnost obou stran podle něj spočívá především v odhodlání zastavit ilegální migraci, učinit sociální systém země méně přitažlivým pro přistěhovalce a také snížit daně lidem s nižšími příjmy.

ÖVP byla dosud ve vládní koalici se sociálními demokraty (SPÖ). Kvůli rostoucím názorovým neshodám a sílícímu napětí ve vládě se strany shodly na nutnosti uspořádat předčasné volby do Národního shromáždění, rok před řádným termínem.

Kurz (31) rozhodnutí pozvat ke koaličnímu jednání FPÖ zdůvodnil společnými programovými body a především sdílenou vůlí provést změny. Zdůraznil však zároveň, že podmínkou pro fungování nového kabinetu musí být jeho proevropské zaměření. "Rakousko může být silné jen tehdy, bude-li v Evropě aktivně spolupracovat," prohlásil Kurz, aktuálně nejpopulárnější rakouský politik.

Dal rovněž najevo, že chce, aby kabinet začal pracovat co nejdříve. "Rakousko si zaslouží rychlé vytvoření nové vlády," zdůraznil šéf lidovců, který byl dosud ministrem zahraničí. Koaliční vyjednávání se šéfem svobodných Strachem by podle něj mohla začít už ve středu.

Sociální demokraté dosavadního spolkového kancléře Christiana Kerna už před volbami dali najevo záměr do nové vlády nevstupovat a odejít do opozice.

ÖVP ve volbách zvítězila se ziskem 31,5 procenta hlasů, SPÖ dostala 26,9 procenta a FPÖ podpořilo 26 procent hlasujících. V Národní radě se udrželi také liberálové (NEOS) a nově do ní vstoupila Listina Petera Pilze, kterou založil odpadlík od Zelených Pilz.

Témata:  Rakousko Svobodná strana Rakouska Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy