Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina odmítala udělit Saakašvilimu politický azyl

Gruzie
Gruzie
Foto: abc.net.au

Kyjev - Ukrajinská migrační služba odmítla udělit gruzínskému exprezidentovi Michailovi Saakašvilimu politický azyl. Bývalý gubernátor Oděsy se před časem dostal do sporu s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Generální prokurátor Jurij Lucenko řekl, že se zatím politik s odvoláním k soudu neobrátil, zůstává mu tak status bez státní příslušnosti. To také umožňuje ukrajinským úřadům jeho vyhoštění nebo vydání.

V rodné Gruzii je Saakašvili stíhán pro údajné zneužití moci a neodpovědné nakládaní s veřejnými prostředky. Činů se údajně dopustil v letech 2004-2013, kdy byl gruzínským prezidentem.

Saakašvili se v roce 2015 na Ukrajině ujal úřadu guvernéra významné Oděské oblasti. Od počátku svého působení však poukazoval na nečinnost kyjevských úřadů v boji s úplatkářstvím a začal z odpovědnosti za neuspokojivý stav obviňovat přímo Porošenka.

Spor s prezidentem vyvrcholil letos v létě, kdy Porošenko Saakašvilimu odebral ukrajinské občanství. Gruzínský politik se pak v září na Ukrajinu prakticky násilím vrátil, když ho přes polsko-ukrajinský hraniční přechod přenesli jeho stoupenci.

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina Gruzie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy