reklama

Řekl to dnes teheránský prokurátor. Podle organizace na ochranu lidských práv je odsouzeným íránský lékař. Informovala o tom agentura Reuters.

V letech 2010 až 2012 byli v Íránu zavražděni nejméně čtyři vědci věnující se jadernému výzkumu. Podle Teheránu šlo o atentáty, jejichž cílem bylo sabotovat íránský jaderný program. V roce 2012 byl v zemi popraven muž, který měl podle soudu podíl na smrti vědců a vazby na Izrael.

"Odsouzený se několikrát setkal s představiteli Mossadu (izraelské tajné služby) a poskytl jim důvěrné informace o íránských vojenských a jaderných objektech výměnou za peníze a ubytování ve Švédsku," řekl prokurátor Abbás Džafarí Dolatabádí. Jméno odsouzeného prokurátor nesdělil.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) následně oznámila, že odsouzený je íránský lékař Ahmadrezá Džalálí, který studoval a následně vyučoval ve Švédsku. Lékař podle AI spolupracoval s izraelskou vládou, která mu pomohla získat ve Švédsku povolení k pobytu. Džalálí byl zatčen v dubnu 2016, sedm měsíců neměl přístup k právníkovi a tři měsíce byl na samotce, uvedla organizace. Kdy byl rozsudek vynesen, není jasné. Manželka odsouzeného v rozhovoru s Amnesty International uvedla, že odsouzený je ve velmi špatném psychickém stavu a že trvá na tom, že její muž je nevinný.