Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané se připravují na jadernou válku? Bombardéry B-52 budou poprvé od studené války v permanentní pohotovosti

Bombardér B-52
Bombardér B-52
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Jaderné bombardéry B-52 přejdou do režimu nepřetržité pohotovosti. Budou tak schopny na rozkaz prakticky kdykoliv vyletět a svrhnout atomové zbraně na Severní Koreu. Letectvo spojených států k tomuto kroku přistoupilo poprvé od konce studené války v roce 1991. Uvedla to televize Fox News.

Televize s odkazem na server DefenseOne uvedla, že bombardéry B-52 budou poprvé od konce studené války připraveny z minuty na minutu odstartovat a zasypat Severní Koreu jadernými bombami.

Podle serveru to v praxi znamená, že se odletové dráhy amerických vojenských leteckých základen zaplní bombardéry, které budou osazené atomovými bombami. Pokud obdrží armáda pokyn zaútočit, do letadel se přesunou piloti, kteří zaútočí na předem vytipovaná místa.

"Je to další krok k tomu, abychom ukázali, že jsme připraveni," cituje server náčelníka leteckého štábu, generála Davida Goldfeina. Podle něj nelze na tento krok pohlížet jako na předzvěst nějaké konkrétní události. Spojené státy tím ale prý chtějí ukázat, že chápou realitu a situaci, v níž se svět ocitl, a jsou na ni připravené.

Podrobnosti připravujeme

Témata:  bombardér B-52 USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy