reklama

Informace, které získal bývalý britský špion Christopher Steele, kolovaly loni ve Washingtonu a měly dokazovat, že Moskva se snaží pomoci Trumpovi do Bílého domu. Hodnověrnost Steeleových informací zkoumá FBI a speciální tým vyšetřovatelů vedený Robertem Muellerem.

Trump opakovaně označil údajná kompromitující fakta za podvod a nedávno na twitteru vyslovil podezření, že na financování kampaně proti němu se mohla podílet FBI a rovněž Demokratický národní výbor (DNC), což je centrální administrativní orgán demokratů.

Podle AP financovali demokraté shromažďování kompromitujících dokumentů proti Trumpovi prostřednictvím právní firmy Perkins Coie spolupracující s DNC. Akce začala na jaře 2016 a skončila prakticky dnem prezidentských voleb. Právníci firmy Perkins Coie spolupracovali se společností Fusion GPS, které Steele své informace o Trumpovi dodával. Kolik peněz DNC firmě Fusion GPS poukázal, není známo.

Pokud se informace potvrdí, posílí to podle AP tvrzení Bílého domu, že demokraté vedou proti Trumpovi politicky motivovanou kampaň s pomocí pomluv.