reklama

Izrael na Západním břehu buduje židovské osady, ve kterých žije přes půl milionu Židů. Očekává se, že vládní výbor návrh podpoří. Stojí za ním i premiér Benjamin Netanjahu, který až dosud projednávání zákona zdržoval. Souhlasil, že návrh, označovaný jako zákon o velkém Jeruzalému, začne podporovat, když v červenci byli při útoku na Chrámové hoře v Jeruzalémě zabiti dva izraelští policisté.

Navrhovateli zákona jsou poslanec za Netanjahuův Likud Joav Kiš a ministr dopravy z téže strany Jisrael Kac, pod nějž spadá také agenda tajných služeb. V minulosti Kac řekl, že tento zákon převede tisíce občanů do Jeruzaléma a "oslabí pozici Arabů v hlavním městě", čímž míní Jeruzalém.

Dnes úřady vydaly stavební povolení k vybudování 176 nových bytových jednotek v židovské enklávě Nof Sion, kde je zatím 91 bytů. Židé tam žijí obklopeni Araby z arabské čtvrti Džabal Mukabir. "Sjednocujeme Jeruzalém konkrétními činy," sdělil k rozhodnutí o stavebním povolení jeruzalémský starosta Nir Barkat. Vásil abú Júsuf z Organizace pro osvobození Palestiny prohlásil, že nové rozhodnutí je "výzvou mezinárodnímu společenství".

Židovské osady jsou z pohledu mezinárodního práva nelegální, protože je Izrael buduje na okupovaném území. Komplikují také jednání o uznání Palestiny. Svět k osadám řadí i židovskou výstavbu ve východním Jeruzalémě, z nějž chtějí Palestinci učinit hlavní město svého budoucího státu. Izrael tuto část města, obývanou hlavně Araby, obsadil za války v roce 1967, později ji anektoval a Jeruzalém sjednotil. Považuje jej za své nedělitelné hlavní město.