Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kapitán potopené lodi s uprchlíky, by si měl odsedět 18 let, žádají žalobci

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím – Osmnáct let by si měl odsedět muž, která podle italských žalobců velel plavidlu, které se loni na cestě do Evropy potopilo se stovkami uprchlíků. Právě osmnáctiletý trest pro něj žádají tamní prokurátoři, definitivně však rozhodne soud. Obhajoba předloží své argumenty na příštím stání, které je stanoveno na 19. července a pak na 4. říjen.

Téměř 800 z nich přišlo o život a mnozí stále spočívají v trupu lodi, kterou se ještě nepodařilo vytáhnout na hladinu. Kapitán je obviněn ze zabití a převaděčství.

K neštěstí došlo loni v dubnu, zachráněno bylo jen 28 lidí. Z moře vytáhli italští záchranáři těla 118 mrtvých, zbylá zřejmě uvízla v trupu potopené lodi.

Sicilští prokurátoři Andrea Bonomo a Rocco Liguori doručili soudu shledat vinným sedmadvacetiletého Tunisana Muhammada Alího Málika, považovaného za kapitána lodi. Tunisan to ale popírá a jeho obhájce tvrdí, že si Málik cestu zaplatil jako ostatní uprchlíci. Prokurátoři se domnívají, že Málik plavidlo neúměrně přetížil.

Prokurátoři navíc navrhli šestiletý trest pro Syřana Mahmúda Bichita, který byl podle zachráněných uprchlíků členem posádky. I on vinu popírá.

Loď vyplula z Libye a byli na ní lidé z Alžírska, Somálska, Egypta, Senegalu, Zambie, Mali, Bangladéše a Ghany.

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy