Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukončete barbarské tresty! Šaría se rozšířila i na nemuslimy, HRW žádá nápravu

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Jakarta - Organizace Human Rights Watch (HRW) dnes vyzvala indonéského prezidenta Joka Widoda, aby ukončil "barbarské tresty" za porušování islámského práva šaría. Podle zákona z roku 2015 může soud v ultrakonzervativní provincii Aceh potrestat za vztahy stejného pohlaví až 100 ranami holí, za mimomanželský pohlavní styk pak 30 ranami.

Podle aktivistů za lidská práva bylo v indonéské provincii Aceh za poslední dva roky k ranám holí odsouzeno více než 530 lidí.

Provincie Aceh je jedinou provincií převážné muslimské Indonésie, kde se právo šaría uplatňuje. Jeho zavedení bylo součástí mírové dohody mezi vládou a separatisty v roce 2006. Aceh zároveň jako jediný v zemi kriminalizuje vztahy lidí stejného pohlaví. Náboženská policie se zde zaměřuje i na muslimky bez šátků nebo ty, které nosí příliš těsné oblečení, lidi popíjející alkohol či ty, kdo se oddávají hazardu.

Aktivisté z HRW přitom upozornili, že islámské zákony se nyní rozšířily i na nemuslimské obyvatelstvo žijící v regionu. Loni byla například za prodej alkoholu k ranám holí odsouzená i křesťanská žena.

Veřejné bití jako trest používají například Írán, Súdán, Saúdská Arábie, Maledivy, Singapur nebo Brunej.

"Indonésie je převážně muslimská země a islám má tradičně na většině jejího území umírněnou a tolerantní podobu, i když v posledních letech je zřetelný trend jeho výraznějšího prosazování ve veřejné sféře. Jedinou provincií, kde se významně uplatňuje islámské právo a jeho dodržování vynucuje místní policie, je provincie Aceh na severní Sumatře. Ženy se obzvláště při cestách do Acehu nebo jiných oblastí mimo hlavní turistická centra (např. na ostrovech Malé Sundy) budou lépe cítit ve volném zakrývajícím oblečení. Přísný pohled okolí je dobré mít na paměti i při koupání v moři," upozorňuje MZV ČR.

Témata:  Indonésie Human Rights Watch Islám muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy