Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestující do USA čeká přísnější kontrola

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Od čtvrtka začne několik leteckých společností včetně francouzské Air France a německé Lufthansy s přísnějšími kontrolami na letech do Spojených států, další společnosti se připojí postupně.

Dnes o tom informovala agentura AP. Cílem opatření je podle amerického Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA) to, že důkladnějšími prověrkami budou muset projít všichni pasažéři mířící do USA, a to i včetně Američanů.

"Bezpečnostní opatření se bude týkat všech osob, mezinárodních cestujících i občanů USA, kteří cestují do Spojených států," řekla mluvčí TSA Lisa Farbsteinová s tím, že kontroly budou prováděny na tom letišti, ze kterého pasažér do USA jako poslední odletí. Pokud tedy do USA letí s přestupem, kontroly podstoupí při přestupu.

"Nová opatření ovlivní všechny lety z letišť, které slouží jako poslední přestupový uzel při letu do Spojených států," vysvětlila. Součástí nové procedury jsou bezpečnostní pohovory, které provedou zaměstnanci aerolinek. Reuters uvedl, že do USA denně z 280 letišť ve 105 zemích létá na 2000 komerčních spojů, na jejichž palubách je 325.000 cestujících.

AP poznamenala, že opatření přichází poté, co administrativa prezidenta Donalda Trumpa uvažovala o zákazu notebooků na palubě letadel. Toto omezení nakonec USA z důvodu teroristické hrozby vyhlásily pro několik leteckých společností především na Blízkém východě.

Témata:  USA letectví a letadla

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy