Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina zažalovala kvůli únosům Rusko v Štrasburku

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Ukrajina zažalovala Rusko u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku kvůli únosům osiřelých dětí z Donbasu na východě Ukrajiny poté, co zde v dubnu 2014 vypuklo povstání proruských separatistů proti nové prozápadní vládě v Kyjevě.

Konflikt si za tři roky vyžádal více než 10.000 mrtvých. Podle ukrajinské žaloby Rusové odváželi osiřelé děti do Ruska. Moskva oficiálně jakékoliv zapojení do konfliktu na východě Ukrajiny popírá.

"Žaloba obsahuje více než stovku svědeckých výpovědí a velké množství dokumentů," oznámil dnes ukrajinský ministr spravedlnosti Pavlo Petrenko v televizi. Podle ministra jde o druhou žalobu na Rusko ve Štrasburku; předchozí se týkala porušování lidských práv na anektovaném Krymu.

Zmocněnec ruského prezidenta pro práva dětí Pavel Astachov v létě 2014 ukrajinské obviňování z "únosů dětí" důrazně odmítal a zdůrazňoval, že Rusko poskytlo útočiště nezletilým uprchlíkům, aby je zachránilo před boji; v ruských nemocnicích se tou dobou léčily desítky zraněných ukrajinských dětí.

Podle ruské televize NTV podal Kyjev na Rusko ve Štrasburku pět žalob kvůli připojení Krymu a konfliktu v Donbasu.

Témata:  Ukrajina Rusko Evropský soud pro lidská práva

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.