Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po výbuchu v Kyjevě zemřel jeden člověk a pět bylo zraněno, podle úřadů šlo o terorismus

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Při pokusu o středeční atentát na ukrajinského poslance Ihora Mosijčuka zemřel jeho tělesný strážce. Při výbuchu nastražené bomby utrpělo zranění pět lidí, včetně samotného politika a jedné ženy. Ministerstvo vnitra označilo útok za teroristický čin.

Poslancův tělesný strážce - třicetiletý policista - při převozu do nemocnice zraněním podlehl. Podle médií po něm zůstala těhotná manželka a čtyřletá dcera.

Spolu s Mosijčukem, který je poslancem za populistickou Radikální stranu, byl zraněn i politolog Vitalij Bala, podle listu Ukrajinska pravda velmi těžce.

Poslancova asistentka v televizi vylíčila, že poslanec odcházel z televizního studia spolu se svým tělesným strážcem, když vybuchlo auto, zaparkované u vchodu. Mosijčuka odvezli sanitkou do nemocnice. Nebyla s to upřesnit, jaká zranění utrpěl, jen řekla, že byl celý od krve, zakrvácenou měl i tvář. Rovněž nekonkretizovala, v jakém stavu byl bodyguard.

Poslanci prý bylo mnohokrát vyhrožováno, a to i od vládce autonomního Čečenska Ramzana Kadyrova, považovaného za blízkého ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Rovněž poslanec a poradce ministra vnitra Anton Heraščenko připsal útok údajné snaze ruských tajných služeb destabilizovat situaci v Kyjevě. Podobně se vyjádřil i sám Mosijčuk.

"Myslím, že objednavatelé sedí v Moskvě, vykonavatelé jsou kyjevští. Nelze vyloučit, že agenti jsou mezi vlastenci," uvedl poslanec podle televize 112 po úspěšné operaci, po které byl převezen na jednotku intenzivní péče.

Témata:  Kyjev Ukrajina terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy