Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Iráku začala ofenzíva proti poslední baště IS, armáda vydala varování pro civilisty

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Irácká armáda dnes zahájila ofenzívu proti poslední baště Islámského státu (IS) na západě země, u hranic se Sýrií. Civilisté v dotyčných lokalitách byli varováni. Další střety probíhají nedaleko pomezí s Tureckem.

Bojovníci IS se v roce 2014 při bleskovém průlomu zmocnili téměř třetiny Iráku. Od té doby vládní a polovojenské jednotky dobyly zpět 90 procent území, které IS ovládal. Radikálům zůstaly jen města Káim a Ráva u západní hranice země.

Bojovníci IS se stáhli k hranici, když byli v červenci poraženi v Mosulu. Příslušníci IS jsou také na syrském území z druhé strany hranice. Své syrské centrum ve městě Rakka IS ztratil minulý týden. Chalífa abú Bakr Bagdádí v září na nové audio nahrávce vyzval džihádisty, aby navzdory porážkám pokračovali v boji.

"Bezpečnostní jednotky vás nyní přicházejí osvobodit. Bůh je v této poslední bitvě s námi," stálo na letácích irácké armády. Text nabádal nepřátele, aby "odhodili zbraně".

Boje jsou dnes hlášeny i ze severu Iráku. Kurdové obviňují vládní síly, že začaly s útokem proti jejich pozicím na severu provincie Ninive, a to prý i za podpory íránského těžkého dělostřelectva.

Témata:  Islámský stát Irák Kurdové

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:00

ROZHOVOR: Expert radí, jak být v online světě v bezpečí

ROZHOVOR: Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Na tyto otázky vám odpoví expert na kybernetickou bezpečnost Karol Suchánek. Připravil několik praktických rad, díky nimž můžete v online světě kráčet bezpečně a beze stresu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy