reklama

Schůzky, která začala ve středu v 19:00 SELČ, se účastnil předseda katalánské vlády Carles Puigdemont, jeho blízcí spolupracovníci a další zástupci katalánské koaliční vlády.

Opakovaně odkládaná schůze katalánského parlamentu by mohla podle španělských médií začít dnes v 17:00 SELČ. Parlament by měl zasedat až do pátku, kdy se očekává jeho reakce na rozhodnutí španělského Senátu. Ten se sejde v pátek dopoledne a očekává se, že přijme opatření omezující autonomii Katalánska.

Už dnes bude o dalších krocích Madridu jednat speciální senátní komise, před níž měl právo obhajovat své postoje i Puigdemont. Ten to ale ve středu odmítl s tím, že Madrid se už rozhodl aplikovat článek 155 španělské ústavy a omezit autonomii Katalánska.

Část separatistů volá po okamžitém vyhlášení samostatné katalánské republiky, jiní navrhují uspořádat předčasné volby. Právě vyhlášení regionálních voleb je jednou z podmínek Madridu, jak může katalánská vláda omezení autonomie zabránit. Samotní obyvatelé Katalánska jsou v otázce nezávislosti podle dřívějších průzkumů rozděleni zhruba půl na půl.