Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lhala Moskva o cvičení Západ 2017? Rada NATO-Rusko řeší rozpory

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Brusel - Na jednání Rady NATO-Rusko se dnes řešily rozdíly mezi údaji, které Moskva nabídla před nedávným cvičením Západ 2017, a reálnou situací.

Ruská strana alianční země v červenci ujistila, že počet vojáků, kteří se rusko-běloruských manévrů zúčastní, nepřesáhne 13.000. Při vyšším počtu předpokládá vídeňský dokument OBSE pozvání pozorovatelské mise. Manévry začaly v Bělorusku v polovině září.

"Spojenci upozornili, že počty vojáků, kteří se cvičení účastnili, výrazně převýšily dopředu oznámená čísla. Že scénář byl jiný a že také geografický rozsah cvičení byl daleko větší než původně oznámený," uvedl generální tajemník NATO.

Pro Jense Stoltenberga je tato situace jedním z důvodů, proč jsou schůzky Rady NATO-Rusko důležité právě v současné době, kdy jsou vztahy mezi blokem a Ruskou federací velmi chladné.

Rada NATO-Rusko se letos v Bruselu sešla potřetí. Poté, co aliance přerušila s Ruskem kvůli dění na Ukrajině veškerou praktickou spolupráci, zůstalo jednání rady jedním z mála komunikačních kanálů.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Rusko Jens Stoltenberg

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy