Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská policie chce snížit kriminalitu v romských osadách

Mětsská policie Bratislava
Mětsská policie Bratislava
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava/Banská Bystrica – Policie na Slovensku připravuje opatření, která by měly podle ministra vnitra Roberta Kaliňáka přispět od příštího roku ke snížení kriminality v problémových romských osadách zejména na středním a východním Slovensku. Vedle represí chtějí úřady podpoří také prevenci. Na pětimilionovém Slovensku žije podle dřívější studie přes 400.000 Romů, tedy mnohem více, než ukázaly výsledky sčítání lidu z roku 2011.

Kaliňák zmínil, že Slovensko dnes patří mezi ostrovy bezpečnosti v rámci Evropské unie. „Musíme se zaměřit na ty části Slovenska, kde tomu tak není. Pokud obecně můžeme konstatovat, že na Slovensku za poslední roky dramaticky klesá kriminalita, v těchto (romských) lokalitách kriminalita stagnuje nebo dokonce roste," řekl.

Dodal, že policie se zaměří na problémové „sociálně vyloučená společenství" bez ohledu na původ jejich obyvatelstva, byť podle ministra většinu obyvatel těchto lokalit tvoří Romové. Balík opatření se nemá vztahovat zejména na závažnou kriminalitu, ale spíše na běžné případy, jako je například rušení nočního klidu.

Detaily chystaných kroků policie nezveřejnila, policejní prezident Tibor Gašpar zmínil personální, technické opatření či prevenci v podobě vzdělávání. „Vytipovali jsme přibližně 200 oblastí, které mají stagnující nebo zhoršující se situaci. Nemůže jít pouze o čistou represi, ale o komplex opatření," uvedl Kaliňák.

Slovenští policisté v minulosti čelili výtkám Romů či nevládních organizací z důvodu údajně nepřiměřených zákroků v romských osadách. Jednou z kritizovaných policejních akcí byl zásah v Moldavě nad Bodvou v roce 2013, který Kaliňák v minulosti obhajoval. Policie podle dřívějších informací obvinila z křivé výpovědi Romy, kteří tvrdili, že je policisté při razii zbili.

Témata:  Slovensko romové policie SR

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy