reklama

Syrská armáda region zvaný východní Ghúta obléhá od roku 2013. Jedna z klinik na předměstí v posledních dvou měsících zaregistrovala dvojnásobný počet případů podvyživených dětí. V poslední době se ale situace tamních obyvatel výrazně zhoršila, protože byl přerušen přísun potravin, které se dosud na předměstí pašovaly přes tunely.

Mluvčí Dětského fondu OSN (UNICEF) říká, že podvýživou ve východní Ghútě trpí nejméně 1200 dětí a dalších 1500 je jí ohroženo. Zdravotník Mahmúd Šajch upozorňuje, že Ghúta je na pokraji hladomoru a zdravotní katastrofy. Děti podle něj začnou brzy z hladu umírat.

„V Ghútě považujeme za normální takové dítě, jehož hmotnost je na spodním konci normy daného věku. Děti v plném zdraví tady ale nejsou a hlavním důvodem je to, že chybí jídlo. Jsou tady děti, které jsme dříve řadili ke skupině ohrožené podvýživou, teď jsou na škále podvyživených buď v jejím středu, nebo na úplném konci," cituje agentura Reuters jednoho z lékařů.

Potraviny, stejně jako benzin a léky, se do Ghúty dostávaly sítí podzemních tunelů z enkláv držených povstalci v blízkosti Damašku. Armáda ale při letošní ofenzivě tyto trasy přerušila, a odřízla tak 300.000 lidí v Ghútě od dodávek. Několik měsíců se tam dostávalo minimum zboží a ceny začaly prudce stoupat. S blížící se zimou se čeká další zhoršení situace. Kilogram cukru stojí 5000 syrských liber (236 Kč), což je čtrnáctkrát více než státem určovaná cena jinde u Damašku.

Syřanka Hale Nufíová má dva a půl roku. Neváží ani pět kilogramů, trpí metabolickou poruchou a pro nedostatek výživy je její stav velmi vážný. Oči zapadlé v důlcích, drobné kosti prosvítající kůží. Její stav se zhoršuje a rodiče se obávají, že dcera nepřežije.

Umm Saídová má šest dětí, nemá co jíst, takže nedokáže kojit svá šestiměsíční dvojčata. „Dávám dítě k prsu, ale není v něm žádné mléko. Nejím, včera jsem šla spát bez večeře. Někdy tluču do zdi a volám 'bože, otevři tu silnici, zemřeme hlady, jíme odpadky'," říká žena.

Tento týden v Ghútě zemřely dvě podvyživené malé děti. Mluvčí Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Linda Tomová řekla, že holčička Sahar se narodila s vrozenou nemocí. Při nedostatečné výživě se její stav zhoršil a měsíční dítě zemřelo.

Armáda porazila povstalce v malých oblastech kolem Damašku, s dalšími rebely vyjednala příměří. Ghúta až dosud odolávala, ale poprvé se i tam začíná mluvit o souhlasu s evakuací. "Lidé jsou pod tlakem, není tam vůbec žádná dětská výživa. Rodiče přihlížejí, jak jejich děti hladoví. Chtějí, aby se to vyřešilo. Jakkoli a za jakoukoli cenu," řekl Adnan, který stojí v čele místní skupiny dobrovolníků.

Rodiny jsou odkázány na chudou úrodu z léta a na potraviny distribuované ze skladů v Turecku. Adnanova skupina část úrody zeleniny usušila a příští týden tyto potraviny rozdá 1500 rodinám. Kromě toho nemá nic. "I když získám peníze, není kde zboží nakoupit. Východní Ghúta je odříznutá, ochromená," řekl Adnan.

Uzavřen je přechod Váfidín, jehož kontrolami se dalo donedávna nějaké zboží provézt. Od července se do Ghúty dostaly jen dva konvoje s pomocí, která stačila tak pro pětinu obyvatel. Povstalci sice v červenci podepsali s Rusy dohodu o příměří a lidé doufali, že se přechody zase otevřou, to se ale nestalo.  Na frontové linii se dál bojuje. Když se lidé v létě dozvěděli o dohodě, začali konzumovat své zásoby. Když pochopili, že se situace nezlepší, bylo už pozdě.