Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle svědka pokus o převrat v Černé Hoře financovalo Rusko

Černá Hora
Černá Hora
Foto: Pixabay

Podgorica - Pokus o státní převrat v Černé Hoře údajně financovaly ruské zpravodajské služby. Jejich cílem bylo zabránit zemi ve vstupu do Severoatlantické aliance. Moskva jakoukoli účast na plánovaném pokusu o převrat popírá. Navzdory nesouhlasu Ruska se Černá Hora letos v červnu stala 29. členem NATO.

U soudu v Podgorici to dnes řekl Saša Sindelić, klíčový svědek obžaloby v procesu se 14 osobami, které chtěly loni 16. října údajně spáchat atentát na černohorského premiéra Mila Djukanoviče, napsal server BalkanInsight. V listopadu 2016 soud v překvapivém rozhodnutí Sindeličovi udělil ochranný status svědka a dnes údajně jeden z hlavních strůjců pokusu o převrat soudcům podrobně vylíčil jeho plánování.

Sindelić je podle obžaloby jedinou osobou z 20 Srbů obviněných z účasti na celém plánu, která byla v přímém kontaktu s dvěma obžalovanými Rusy - Eduardem Šišmakovem a Vladimirem Popovem. Podle závěrů vyšetřování, které unikly do médií, dostal Sindelić od Rusů 200.000 eur (5,1 milionu Kč) na nákup zbraní a naverbování dalších lidí.

Se Šišmakovem, kterého prokuratura stejně jako Popova považuje za příslušníky ruské vojenské rozvědky, prý Sindelić plán nastolit v Černé Hoře vládu proruské Demokratické fronty domlouval během několika schůzek v Moskvě v roce 2015 a 2016. „Čtyřikrát jsem dostal 25.000 eur a dvakrát 50.000," řekl Sindelič.

Dd Šišmakova obdržel v březnu 2016 podivný vzkaz. „Už dost. Tohle už nelze dál tolerovat. Mocní v Černé Hoře musejí být svrženi, Djukanović... ta parta," citoval Sindelić údajný vzkaz bývalého zaměstnance ruské ambasády ve Varšavě, kterého Polsko v červnu 2014 označilo za zvěda a vyzvalo ho, aby zemi opustil.

Sindelić se označuje za srbského nacionalistu a monarchistu a také panslavistu, který odmítá hranice mezi Srby. Se skupinou Srbů měl v den parlamentních voleb v Černé Hoře vyvolat násilí a dopomoci Demokratické frontě k převzetí moci. Z projektu ale vycouval, když jej členové hlavní opoziční strany „zradili" a následně se sám vzdal policii.

„Pokud by lidé z (Demokratické) fronty chtěli udělat převrat, pak by ho udělali. Moskva na to dala hodně peněz, měli zbraně, lidi uvnitř, speciální týmy," popsal Sindelić. „Kdybych se nevydal úřadům, byl bych zabit," dodal.

Skupina Srbů a dvou Rusů je obviněna z „pokusu o teroristický útok". Mnozí právní experti se domnívají, že Sindelić jakožto jeho hlavní strůjce nemohl dostat status svědka a černohorská opozice viní žalobce z toho, že Sindelić dostal úkol svalit vinu na ostatní strany.

Témata:  Černá Hora Rusko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy