Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tillerson má jasno: Budoucnost Sýrie je bez Asada

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Ženeva - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson na tiskové konferenci v Ženevě řekl, že Washington nevidí budoucnost ve vládě syrského prezidenta Bašára Asada, jehož režim se chýlí ke konci.

Tillerson to uvedl krátce poté, co se setkal se zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou. Informovala o tom agentura AP. „Spojené státy si přejí novou a sjednocenou Sýrii, v jejíž vládě nebude Bašár Asad hrát žádnou roli," řekl Tillerson.

„Vláda Asadovy rodiny se chýlí ke konci a jedinou otázkou je, jak ji ukončit... Nevěříme, že Asadův režim a vláda jeho rodiny mají budoucnost," dodal. K odchodu syrského prezidenta by se podle něj mělo dospět diplomaticky.

Znesvářené strany v Sýrii ale mají různé priority. Zatímco opozice chce dohodu o předání moci a požaduje Asadův odchod, syrská vláda a její spojenci trvají na tom, že o vedení země mají rozhodnout Syřané ve volbách.

Írán, který je v konfliktu stejně jako Rusko spojencem syrské vlády, zásadní podíl na dobytí značné části území z rukou Islámského státu (IS) nemá, pokračoval Tillerson. „Írán úspěšný nebyl, ruská vláda byla úspěšnější... Nemyslím si, že by se Írán zasloužil o porážku IS," řekl Tillerson s tím, že zásadní úlohu v boji proti IS sehrály také Spojené státy.

De Mistura, který ženevská jednání o situaci v Sýrii vede od loňského roku, Radě bezpečnosti OSN oznámil, že osmé kolo rozhovorů se bude v Ženevě konat 28. listopadu. Poslední rozhovory se konaly v Ženevě v červenci a zásadní průlom nepřinesly.

Území kontrolované IS v Sýrii a v Iráku se nicméně výrazně zmenšilo vlivem ofenzivy, kterou proti této teroristické organizaci odděleně vedou arabsko-kurdské milice podporované mezinárodní leteckou koalicí pod vedením USA a syrská armáda, kterou podporuje Rusko a šíitské milice. V červenci dobyla irácká armáda hlavní baštu IS v Iráku Mosul a minulý týden se arabsko-kurdským milicím podařilo ze spárů IS dostat jejich „hlavní město" v Sýrii Rakku.

Válka v Sýrii trvá už více než šest let a vyžádala si podle AP přes 400.000 obětí. Z domovů vyhnala přes 12 milionů lidí, z toho na pět milionů uteklo do zahraničí.

Témata:  Sýrie Bašár Asad Rex Tillerson USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy