Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvojí občanství premiéra je protiústavní, australská vláda přijde o většinu

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Sydney - Australský vicepremiér Barnaby Joyce má dvojí občanství, což zakazuje ústava. Jeho zvolení do parlamentu je podle soudu neplatné. To znamená, že vláda přijde v zákonodárném sboru o těsnou většinu jednoho hlasu.

Joyce je jedním ze sedmi politiků, jejichž oprávněnost na členství v parlamentu byla zpochybněna poté co vyšlo najevo, že mají dvojí občanství. Soud dodal, že kromě Joyceho byli neplatně zvoleni také další čtyři politici. Ti však sedí v Senátu, kde budou vyměněni za členy své strany bez voleb, což poměr sil neovlivní. V případě Joyceho se budou muset uskutečnit doplňovací volby.

Joyce stojí v čele koaliční Národní strany, členem Senátu se stal v roce 2005. Po osmiletém působení v této komoře parlamentu se stal v roce 2013 členem Poslanecké sněmovny.

Otec vicepremiéra se narodil na Novém Zélandu, ale v roce 1947 přesídlil do Austrálie. Joyce se narodil v Novém Jižním Walesu v roce 1967. Ujistil, že on ani jeho rodiče nikdy nežádali o to, aby byl zaregistrován jako občan Nového Zélandu. V srpnu však novozélandské úřady potvrdily, že podle tamního zákona získává dítě narozené občanovi Nového Zélandu automaticky také toto občanství.

Témata:  Austrálie Nový Zéland EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 21:35

Izraelská armáda potvrdila zabití velitele hnutí Hizballáh

Izraelská armáda v úterý potvrdila zabití velitele proiránského šíitského hnutí Hizballáh, k němuž došlo při útoku na jižní Libanon.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy