Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhada melanéské lebky: Patří nejstarší známé oběti vlny tsunami?

Velké vlny
Velké vlny
Foto: Pixmac

Port Moresby - Záhadný úlomek lebky, který byl v roce 1929 objeven na Papui-Nové Guineji, má další unikum. Vědcí tvrdí, že patřil první známé oběti tsunami.

Složení usazenin, kde byla část lebky nalezena, se nápadně podobá tomu, jež za sebou zanechala ničivá vlna, která stejné místo zasáhla v roce 1998.

Fragment byl nalezen ve vnitrozemí poblíž města Aitape, asi 12 kilometrů od severního pobřeží. Jedná se o jeden z nejstarších lidských pozůstatků na ostrově Nová Guinea. Vědecká obec zlomek dlouho považovala za pozůstatek druhu homo erectus, jenž vymřel před 140.000 lety. Pozdější datace určila stáří zlomku lebky na 6000 let.

"Pravděpodobně je to nejstarší známá oběť tsunami na světě. Úlomek lebky z Aitape vypovídá o tom, že lidská populace žijící na pobřeží světových oceánů byla tomuto nebezpečí (tsunami) dlouhodobě vystavena a jak podobné události v minulosti bezpochyby zásadně ovlivňovaly migrace, osidlování a kulturu," uvedl James Goff z Univerzity Nového Jižního Walesu v Sydney.

U fragmentu lebky nebyly nalezeny žádné další kosterní pozůstatky. Vědci v tomto ohledu poukázali na to, že v roce 1998 vlna naplavila řadu obětí do lagun podél pobřeží, kde se jejich těly živili krokodýli.

Témata:  tsunami Papua Nová Guinea vědci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy