reklama

Severní Korea v září otestovala mocnou vodíkovou pumu, jejíž síla je podle expertů větší, než se dříve očekávalo, připomíná The Independent. Krátce poté ministr zahraničí KLDR odpověděl na hrozbu z úst amerického prezidenta Donalda Trumpa, který tvrdil, že „zcela zničí" Severní Koreu. Diplomat šéfovi Bílého domu vzkázal, že země může provést „nejsilnější test na vodíkové bomby nad Tichým oceánem".

Podle vysoce postaveného diplomata Ri Yong Pila nešlo o plané varování. Pro uvedl CNN, že tato možnost má být chápána „doslovně". „Ministr zahraničí si velmi dobře uvědomuje záměry našeho nejvyššího vůdce, takže si myslím, že byste měli tato slova chápat doslova," uvedl Ri pro CNN.

Hrozba jaderného testu přichází ve chvíli, kdy Severní Korea vydala varování, že USA vyvolává vojenský konflikt. Americké námořní cvičení podle Pchjongjangu sloužilo jako předehra k „jaderné válce". Jde zatím o poslední ze série výhrůžek a obvinění, které si USA a Severní Korea vyměnily za několik měsíců. Severní Korea testuje stále silnější zbraně a vyhrožuje, že zničí své nepřátele, vláda Donalda Trumpa odpověděla slovy, že v případě potřeby potrestá Koreu silou.

Americké námořnictvo také provedlo poblíž Korejského poloostrova společné vojenské cvičení s Jižní Koreou, do kterého se zapojilo přibližně 40 plavidel – včetně letadlové lodi USS Ronald Reagan s jaderným pohonem. Severní Korea označila tato cvičení za „přípravu na válku".