Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové volby v Německu? Koaliční jednání se zasekla na migraci a změny klimatu

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: Reprofoto

Berlín - S novou koaliční vládou v Německu to zatím vypadá zle a opět se hovoří o možnosti předčasných voleb. Čtvrteční rozhovory odhalily naplno programové rozdíly mezi konzervativní unií CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými.

V oblasti klimatu se sice trojice uskupení shodla na snaze naplnit mezinárodní klimatické cíle. Na to, jak k tomu dojít, ale panují odlišné názory. Zelení požadují co nejrychlejší uzavření 20 nejvíce znečišťujících uhelných elektráren nebo zákaz nových aut se spalovacím motorem od roku 2030. CDU/CSU i FDP mají požadavky Zelených za přehnané a chtějí klást důraz mimo jiné na to, aby kvůli nim příliš rychle nerostly ceny energií.

Zřejmě největší jsou rozdíly v migrační politice. CDU/CSU požadují výrazné omezení počtu příchozích uprchlíků, Zelení naopak usnadnění příchodu rodinných příslušníků běženců, kteří už v Německu jsou.

Předběžné rozhovory stran, které dělí také třeba postoj k Turecku, budou zřejmě pokračovat hluboko do listopadu. CDU/CSU, FDP a Zelení se po jejich skončení rozhodnou, jestli vstoupit do vyjednávání o konkrétním vládním programu.

Vláda by podle odhadů mohla vzniknout kolem Vánoc nebo až v novém roce. Pokud se na ní trojice uskupení nedohodne, hrozí Německu předčasné volby.

Témata:  Německo Konzervativní unie CDU/CSU volby v Německu

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy