Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zveřejnění dokumentů nestačilo. WikiLeaks nabízí odměnu za další informace

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Server WikiLeaks nabízí 100.000 dolarů (2,2 milionu Kč) tomu, kdo získá dosud utajované dokumenty o vraždě prezidenta Johna Kennedyho z roku 1963. Julian Assange adresoval svým příznivcům na twitteru vzkaz, podle něhož se CIA a FBI zasadily o zadržení utajovaných informací s cílem znemožnit Donalda Trumpa.

Americký Národní archiv ve čtvrtek zpřístupnil 2800 z 3100 dosud utajovaných spisů věnovaných atentátu, zbylé dokumenty jsou dál tajné a o jejich osudu se má rozhodnout v příštím půlroce.

Server WikiLeaks v minulosti proslul publikováním velkých objemů utajovaných informací. Slibovanou odměnu vyplatí v případě, že dosud utajované dokumenty o Kennedyho vraždě odhalí "porušení práva, neschopnost (úřadů) nebo administrativní chyby".

Trump zablokoval zpřístupnění plného objemu archivovaných listin se zdůvodněním, že jejich zveřejnění by ohrozilo národní bezpečnost USA.

Podle amerických médií se tak stalo údajně na poslední chvíli a na nátlak CIA a FBI. Obě organizace WikiLeaks opakovaně a tvrdě kritizuje. "Měly doslova 25 let na přípravu plánovaného zveřejnění. Odklad je neomluvitelný," napsal Assange.

Témata:  John Fidgerald Kennedy Wikileaks Julian Assange

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy