Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zveřejněné spisy o JFK nic nového nepřinesly. Jedna věc je ale zarážející

CIA
CIA
Foto: INT

Washington - Americký Národní archiv ve čtvrtek zpřístupnil 2800 z 3100 dosud utajovaných spisů věnovaných atentátu na bývalého prezidenta Johna Kennedyho, zbylé jsou dál tajné a o jejich osudu se má rozhodnout v příštím půlroce. Federální soudce se nedomnívá, že ve spisech jsou informace bránící jejich zveřejnění.

"Zkrátka si nemyslím, že v archivovaných dokumentech jsou informace, které opodstatňují jejich pokračující utajení," řekl v rozhovoru pro server Politico soudce John Tunheim, který v letech 1992 až 1998 předsedal Kongresem ustavené radě, jež měla za úkol přezkoumat utajované dokumenty o vraždě Kennedyho.

Dokumenty, které odtajněny nebyly, podle čtvrteční zprávy CIA mohou zahrnovat "informace o zájmech CIA, současných a bývalých zaměstnancích CIA, podrobnosti o metodách vyšetřování a informace o partnerstvích, která jsou nadále relevantní při ochraně státu".

Dokumenty, které byly zveřejněny ve čtvrtek, podle historiků zahrnují jen zlomek utajovaných spisů. Poslední část spisů, jejichž odtajnění historici očekávali, zahrnuje více než 3100 dokumentů, které byly tajné a asi 30.000 dalších, které byly v průběhu let vydány, ale část obsahu byla začerněna.

Nově zveřejněné informace podle Rexe Bradforda, předsedy nevládní organizace Mary Ferrell Foundation, která zdigitalizovala statisíce dokumentů spojených s Kennedyho vraždou, zahrnují pouze 52 dokumentů, které byly naprosto tajné. "Půjčím si výraz... Smutné," řekl Bradford a použil tak slovo, které ve své kritice často používá prezident Trump.

Značná část informací, které kolují o "nově" zveřejněných dokumentech v médiích navíc není nová, podotýká Politico. Zpravodajský server BBC například v pátek napsal, že britské noviny dostaly 25 minut před Kennedyho vraždou anonymní tip o "převratné události", která se stane v USA. Na informaci ale na základě jiných spisů v roce 1995 upozornili britští experti.

Historici rovněž se zájmem upozorňovali na interní zprávu FBI z 24. listopadu 1963, kdy majitel dallaského nočního klubu Jack Ruby zabil Oswalda. Ve zprávě tehdejší šéf FBI John Edgar Hoover napsal: "hlavně, abychom vydali něco, čím přesvědčíme veřejnost, že Oswald je opravdový vrah". Podle řady historiků však tehdejší náměstek ministra spravedlnosti Nicholas Katzenbach řekl něco podobného, což dokládá spis zveřejněný již dávno.

Mnoho historiků bylo rovněž velmi překvapeno, že vláda odmítla zveřejnit část dokumentů na poslední chvíli. Na základě zákona z roku 1992, prostřednictvím kterého byla zřízena rada, jež měla zkoumat spisy o atentátu, měly utajované dokumenty být zveřejněny 26. října 2017 automaticky, pokud prezident po konzultaci se zpravodajskými službami nenařídí, aby zůstaly tajné. "Proč zveřejnění celého rozsahu odložili na poslední chvíli?," řekl historik Richard Anderson. "Zpravodajské služby měly na přípravu 25 let," dodal.

Témata:  John Fidgerald Kennedy USA Donald Trump

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy