Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střední Evropa se chystá na ničivou vichřici, lidem může jít o život

Vichřice, ilustrační foto
Vichřice, ilustrační foto
Foto: Pixmac

Berlín/Praha - Německo a Rakousko se připravují na příchod bouře doprovázené vichřicí, která se v neděli očekává rovněž v Česku. Lidé by se měli vyhýbat procházkám po lese a cestující mají počítat s výpadky v železniční přepravě.

Ve Vídni budou v neděli uzavřeny parky a zahrady, omezen bude rovněž vstup na některé hřbitovy. "Při předpokládaných rychlostech větru až 120 kilometrů za hodinu se mohou lámat větvě a padat stromy," řekl agentuře APA šéf vídeňské lesní správy Andreas Januskovecz. "V lese a pod stromy to znamená ohrožení lidských životů," dodal.

V Německu je příchod bouře podle meteorologů očekáván v noci na neděli, v plné síle by bouře měla propuknout v neděli dopoledne. V oblasti Severního moře a vysokých polohách je dokonce zapotřebí počítat s orkány, napsala DPA.

Kvůli bouři bude v neděli uzavřena berlínská zoologická zahrada. Německá železniční společnost Deutsche Bahn dnes uvedla, že by od nedělního rána mohla v oblastech zasažených bouří omezovat provoz.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že extrémně silný vítr v neděli zasáhne rovněž Českou republiku. Zpočátku bude zataženo s deštěm. Od severu postupně přechod k proměnlivé oblačnosti s přeháňkami a místy s bouřkami, nad 900 m postupně srážky sněhové. K večeru sněhové přeháňky postupně v polohách nad 500 m. Nejvyšší teploty 8 až 12 °C, během dne od severu ochlazování, v 1000 m na horách kolem 3 °C, na Šumavě ráno 6 °C.

Silný západní až jihozápadní, postupně severozápadní vítr 11 až 16 m/s s nárazy 25 až 30 m/s, ojediněle až 35 m/s (125 km/h). Na horách vichřice s nárazy 35 až 45 m/s (160 km/h), na hřebenech ojediněle i více. K večeru bude vítr slábnout. Na horách postupně místy tvorba sněhových jazyků.

Témata:  počasí vichřice Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy