Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střední Evropa se chystá na ničivou vichřici, lidem může jít o život

Vichřice, ilustrační foto
Vichřice, ilustrační foto
Foto: Pixmac

Berlín/Praha - Německo a Rakousko se připravují na příchod bouře doprovázené vichřicí, která se v neděli očekává rovněž v Česku. Lidé by se měli vyhýbat procházkám po lese a cestující mají počítat s výpadky v železniční přepravě.

Ve Vídni budou v neděli uzavřeny parky a zahrady, omezen bude rovněž vstup na některé hřbitovy. "Při předpokládaných rychlostech větru až 120 kilometrů za hodinu se mohou lámat větvě a padat stromy," řekl agentuře APA šéf vídeňské lesní správy Andreas Januskovecz. "V lese a pod stromy to znamená ohrožení lidských životů," dodal.

V Německu je příchod bouře podle meteorologů očekáván v noci na neděli, v plné síle by bouře měla propuknout v neděli dopoledne. V oblasti Severního moře a vysokých polohách je dokonce zapotřebí počítat s orkány, napsala DPA.

Kvůli bouři bude v neděli uzavřena berlínská zoologická zahrada. Německá železniční společnost Deutsche Bahn dnes uvedla, že by od nedělního rána mohla v oblastech zasažených bouří omezovat provoz.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že extrémně silný vítr v neděli zasáhne rovněž Českou republiku. Zpočátku bude zataženo s deštěm. Od severu postupně přechod k proměnlivé oblačnosti s přeháňkami a místy s bouřkami, nad 900 m postupně srážky sněhové. K večeru sněhové přeháňky postupně v polohách nad 500 m. Nejvyšší teploty 8 až 12 °C, během dne od severu ochlazování, v 1000 m na horách kolem 3 °C, na Šumavě ráno 6 °C.

Silný západní až jihozápadní, postupně severozápadní vítr 11 až 16 m/s s nárazy 25 až 30 m/s, ojediněle až 35 m/s (125 km/h). Na horách vichřice s nárazy 35 až 45 m/s (160 km/h), na hřebenech ojediněle i více. K večeru bude vítr slábnout. Na horách postupně místy tvorba sněhových jazyků.

Témata:  počasí vichřice Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy