reklama

Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido dnes v rozhovoru ve španělské televizi Telecinco uvedl, že sesazení katalánští ministři si mohou přijít do kanceláří pro své věci.

Rull dnes ráno na twitteru zveřejnil aktuální fotografii ze své kanceláře s dnešním výtiskem katalánských novin. "Jsem v kanceláři, pokračuji ve výkonu funkce, kterou mi svěřil katalánský lid," napsal Rull.

Před budovou katalánského ministerstva pro územní rozvoj se shromáždila asi dvacítka lidí na podporu šéfa resortu. Ten nakonec budovu za potlesku přítomných opustil, novinářům však řekl, že v práci bude pokračovat, informoval deník La Vanguardia.

Do úřadu se dnes ráno dostavil také sesazený generální tajemník katalánského ministerstva vnitra César Puig, který ale po několika minutách zase odešel. Uvedl přitom, že se "necítí být odvolán" a že odvolat ho může jen "jeho vláda".

Sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont dnes na sociálních sítích zveřejnil fotografii s výhledem ze své kanceláře a pod snímek napsal "Dobrý den". Není ale jasné, zde obrázek pochází z dneška. Podle katalánských médií dnes nikdo premiéra neviděl vcházet do budovy vlády. Kolem ní jsou bezpečnostní zábrany a katalánští policisté.

Do práce ráno dorazila i předsedkyně rozpuštěného regionálního parlamentu Carme Forcadellová. Prý bude předsedat do prosincových voleb takzvanému stálému parlamentnímu zastoupení. To má být za normálních okolností podle katalánské legislativy pracovním orgánem rozpuštěného zákonodárného sboru do voleb.