reklama

V rozhovoru pro německý tisk Schulz řekl, že nevidí jinou možnost, pokud koaliční jednání nevyjdou. Současná politická krize je jen další v řadě, která oslabuje pozici Angely Merkelové. I přes jasné vítězství strany zde byl znatelný pokles podpory, vzestup pravice do parlamentu navíc předpovídá nespokojenost s kancléřčinou politikou a poslední dobou nešetří kritikou ani členové CDU a ozývají se hlasy, že je na čase mít „novou krev“.

Kromě Merkelové však zaznamenala pád i strana SPD Martina Schulze, ta hned po volbách odmítla být pro další období slabším koaličním partnerem vládnoucí CDU, proto Merkelová neměla jinou možnost, než najít nové koaliční partnery mezi svobodnými a Zelenými, rozmanitost stran a požadavků však ztěžují jednání.

Schulz dále řekl, že si je téměř jistý, že Merkelová jednání nakonec nějak zvládne, ale kdyby koalice nazvaná „Jamajka“ nevyšla, pak stejně jeho strana odmítne další koaliční spolupráci s CDU a CSU, kvůli tomu pak musí dojít k novým volbám. „Rozhodli jsme se jít do opozice a přesně jsme věděli, jaké to může mít důsledky,“ řekl Schulz.

Podle odborníků by další spolupráce strany s Merkelovou hluboce poškodila zájmy SPD, protože by další čtyři roky byla ve stínu kancléřky. Schulz odmítl komentovat, zda se bude i přes volební propad znovu ucházet o místo předsedy strany. Novinářům oznámil, že momentálně jsou zde vážnější problémy, než je jeho kandidatura, a že se chce soustředit na reformaci strany.