reklama

Oznámila to agentura Reuters. Prezident letos v srpnu zakázal přijímat osoby se změněným pohlavím do armády. Zastavil rovněž využívání vládních fondů k financování operací měnících pohlaví vojáků v aktivní službě. Rozhodnutí prezidenta vyvolalo rozhořčenou reakci lidí s menšinovou sexuální orientací a obhájců jejich práv.

Trump svým krokem zvrátil praxi, kterou loni zavedla vláda předchozího prezidenta Baracka Obamy. Rozhodnutí zdůvodnil velkými finančními náklady a rozvratem, který by podle něj změny pohlaví v armádě vyvolaly. Plán realizace opatření předpokládaných novou direktivou měl ministr obrany James Mattis prezidentovi předložit do 18. února.

Soudkyně Colleen Kollarová Kotellyová dnes ve svém rozhodnutí uvedla, že Trumpův srpnový dekret napadlo žalobou několik vojáků se změněným pohlavím. Prezidentovo rozhodnutí podle nich popírá jejich ústavní práva a zbavuje je ochrany zaručené zákonem. Protože soudy jejich stížnosti podle Kollarové Kotellyové pravděpodobně vyhoví, rozhodla se soudkyně už nyní Trumpovo nařízení zablokovat. Její verdikt bude platný do doby, než o podaných žalobách rozhodnou soudy.