Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá SPD se propadá, má jen 19 procent. Jak je na tom Merkelová?

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Německá sociální demokracie (SPD) poprvé po téměř čtvrtstoletí klesla pod pětinu, získala by jen 19 procent hlasů. Ukázal to průzkum pro magazín Stern a televizi RTL.

Sociálním demokratům klesly za poslední týden preference o dvě procenta. Propad pod 20 procent strana zaznamenala poprvé od roku 1992.

Nejvyšší oblibu má nadále konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, pro kterou by hlasovalo 34 procent voličů.

Pro Zelené by hlasovalo 14 procent a pro Alternativu pro Německo 11 procent obyvatel spolkové republiky. Do Spolkového sněmu by se dostala ještě postkomunistická Levice (9 procent) a Svobodná demokratická strana (7 procent).

U sociálních demokratů se v poslední době spekuluje o tom, zda strana jako kandidáta na kancléře postaví svého šéfa Sigmara Gabriela. Toho za nejlepšího  adepta z řad sociálních demokratů považuje 21 procent voličů; 17 procent by bylo pro předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze a 13 pro starostu Hamburku Olafa Scholze.

Témata:  Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) průzkumy Angela Merkelová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy