reklama

Na webové stránce ruského ministerstva zahraničí je seznam 33 skupin, které jsou pozvány. Je mezi nimi i vyjednávací komise (HNC), která zahrnuje oponenty syrského režimu.

V minulosti se HNC účastnila politických rozvorů o Sýrii pořádaných OSN, ale netajila se na nich kritikou syrského režimu i jeho spojenců. Zda komise pozvání do Soči přijme, není jasné.

O chystaném jednání syrských skupin Rusko informovalo v době, kdy v Astaně končí dvoudenní rozhovory o Sýrii. Účastnily se jich kromě Ruska také Írán a Turecko. Agentura Reuters uvedla, že další, osmé kolo astanských rozhovorů se má konat ve druhé polovině prosince.

V Astaně se o Sýrii jednalo posedmé. Jde vždy hlavně o technické a vojenské otázky. Díky těmto rozhovorům se v Sýrii podařilo sjednat lokální příměří na několika místech. O politických otázkách se většinou jedná pod záštitou Organizace spojených národů, která pořádá rozhovory v Ženevě. Jejich příští kolo je naplánováno na 28. listopad.

Moskva uvádí, že je potřeba, aby syrské skupiny začaly jednat o příští ústavě, podle níž se budou konat parlamentní a prezidentské volby. Syrský prezident Bašár Asad se chce jednání o ústavě účastnit. Syrská opozice, která požaduje Asadovo odstoupení, zatím tyto zprávy nekomentovala.