Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Evropě vznikne další plot proti migrantům

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Hungarian Government

Riga - Lotyšsko ohradí svůj úsek hranice s Běloruskem, podobně jako to učinilo na hranici s Ruskem, kde stavbu dokončilo loni. Přes Rusko a Bělorusko vede trasa, kterou přicházejí uprchlíci z Afghánistánu či Pákistánu. Celníci také čelí rozmachu pašeráctví.

Do konce roku má vzniknout projekt a příští rok se začne stavět plot, který má být hotový do roku 2020. Celkové náklady se odhadují na 10,5 milionu eur (asi 268 milionů Kč).

"Plot bude vysoký dva metry, s ostnatým drátem nahoře," uvedl v rozhlase Olegs Jemašovs z pohraniční stráže. Plot nepovede přes jezera, bažiny ani řeky, které tvoří přirozenou hranici mezi oběma státy. Proto se má ohradit 120 ze 170 kilometrů dlouhé hranice.

Přes napětí ve vztazích s Ruskem nestaví Lotyšsko podle státních představitelů ploty na hranici s východními sousedy z vojenských důvodů, ale hlavně proto, aby zabránilo ilegální migraci do Evropské unie.

V Lotyšsku se o běžence podle médií starají pouze po dobu, kdy v utečeneckém středisku čekají na vyřízení úředních formalit. Jakmile získají postavení uprchlíka, musí opustit středisko a postarat se sami o sebe. Vydržet v Lotyšsku je pro uprchlíky obtížné, protože sociální dávky jsou příliš skromné a stěží najdou práci. V případě neznalosti jazyka hrozí pokuta, a to i zaměstnavateli.

Témata:  Lotyšsko uprchlíci Bělorusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy