Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při bojích mezi tureckými silami a PKK zemřelo 30 lidí

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Dnes při vzájemných střetech ve dvou tureckých provinciích zahynulo osm členů tureckých bezpečnostních sil a 22 ozbrojenců ze Strany kurdských pracujících (PKK). PKK za teroristickou organizaci kromě Turecka označují i Spojené státy a Evropská unie.

Informovala o tom agentura AP s odkazem na vyjádření prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

V jihovýchodní provincii Hakkari u hranic s Irákem zahynulo v bojích u města Şemdinli šest tureckých vojáků a dva členové místní milice v žoldu vlády. Armáda uvedla, že narazili na ozbrojence PKK, kteří se chystali na útok.

Erdogan v projevu v Ankaře informoval, že turecké síly u Şemdinli zabily 17 kurdských ozbrojenců. Dodal také, že v provincii Tunceli bylo zabito dalších pět příslušníků PKK.

U Şemdinli boje stále pokračují, uvedla armáda, která na místě zabavila několik raketometů, munici a ruční granáty.

PKK je aktivní v jihovýchodním Turecku, které je osídleno převážně Kurdy, a od roku 1984 vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán. Dosud si její střety s tureckými bezpečnostními složkami vyžádaly na 40.000 obětí.

Témata:  Turecko PKK Kurdové Turecká armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy