reklama

Syrské ministerstvo zahraničí požádalo Radu bezpečnosti OSN, aby odsoudila izraelské útoky na syrské území.

Izraelské ministerstvo zahraničí zprávu nekomentovalo, ale izraelská televize už v noci oznámila, že izraelský letoun nebyl zasažen a po operaci se vrátil na základnu. Armáda k tomu sdělila, že v minulých pěti letech provedla asi 100 útoků na konvoje se zbraněmi syrské armády a jejího spojence z libanonského Hizballáhu.

Jeden z velitelů oddílů, které bojují pod boku syrské armády, agentuře Reuters sdělil, že izraelské letadlo v noci zasáhlo továrnu na zpracování mědi u Hísji, která leží jižně od Homsu. Exilová organizace syrských ochránců lidských práv však tvrdí, že terčem byla dílna syrské armády nebo Hizballáhu, v níž se zřejmě vyráběly rakety.

„Nemohu komentovat zprávy o útocích izraelské armády v Sýrii, ale přesto mohu říci, že náš názor je jasný: v našich očích je pašování zbraní pro Hizballáh nepřekročitelnou linií," řekl dnes v izraelském rozhlase ministr pro záležitosti tajných služeb Jisrael Kac. Hizballáh pomáhá vyzbrojovat jeho spojenec Írán a Kac řekl, že další nepřekročitelnou hranicí je pro Izrael upevňování pozic Íránců v Sýrii.

Izrael se bojů v Sýrii neúčastní, ale netají se tím, že je odhodlán zabránit Hizballáhu, který proti němu bojuje, vyzbrojit své oddíly v Libanonu moderními raketami, jež by ohrozily Izrael.