Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finsko plánuje vojenské manévry za účasti USA

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Helsinky - Finsko plánuje uspořádat ve spolupráci se Spojenými státy, Švédskem a dalšími spojenci rozsáhlé vojenské cvičení. Oznámil to dnes podle agentury Reuters ministr obrany Jussi Niinistö.

Konkrétní nebezpečí, které by mohlo Finsku hrozit, ministr nezmínil. Řada států hraničících s Ruskem ale v poslední době stále častěji vyjadřuje obavy z rostoucí vojenské aktivity Moskvy.

Manévry by měly pomoci v přípravě na případnou krizi, uvedl Niinistö. Co by takovou krizi mohlo vyvolat, ale neuvedl. Vojenské cvičení se podle ministra neuskuteční dříve než v roce 2020. Podobat by se mělo letošním manévrům ve Švédsku, které byly největší za posledních 23 let.

Třítýdenního cvičení se v září ve Švédsku zúčastnilo 20.000 vojáků, kteří se podíleli na vzdušných, pozemních i námořních akcích. Do švédských manévrů s krycím názvem Aurora se zapojila také finská, dánská, norská, francouzská, estonská a litevská armáda.

Finského cvičení se rovněž zúčastní řada spojeneckých zemí, uvedl Niinistö. "Pro případ krize bude dobré si nacvičit i přijímání pomoci," dodal ministr obrany země, která sdílí hranici s Norskem, Švédskem a Ruskem.

Témata:  Finsko U.S. ARMY

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy