reklama

Fungování diplomatického resortu se Trumpovi nelíbí, vyplynulo z rozhovoru. Na dotaz, zda Tillersona ponechá po celou dobu svého prezidentského mandátu v úřadu, odpověděl: "Nevím, uvidíme."

Prezident zdůraznil, že o zahraniční politice státu rozhoduje výhradně on sám. "Jsem to já, na kom záleží," prohlásil šéf Bílého domu před dnešním odletem do Asie, kde navštíví Japonsko, Jižní Koreu, Čínu, Vietnam a Filipíny.

Informace o sporech Trumpa s Tillersonem se v amerických médiích pravidelně objevují, naposledy vyvolal pozornost údajný ministrův výrok o tom, že prezident je pitomec. Tillerson tyto zprávy popřel, stejně jako tvrzení, že měl v úmyslu odstoupit.

Tillerson má podle amerických médií údajně výhrady proti Trumpově nedostatečném odstupu od americké krajní pravice a jiný názor má na politiku USA vůči Severní Koreji a Íránu.

Nejistou budoucnost dnes prezident předpověděl i ministru spravedlnosti Sessionsovi. Na něm mu vadí, že kromě vyšetřování údajných kontaktů republikánského tábora s Moskvou během loňské prezidentské kampaně jeho ministerstvo nevyšetřuje i kontakty demokratů. Trump novinářům řekl, že je zklamán a nevylučuje, že Sessionse vyhodí.

Prezident se prý do činnosti ministerstva spravedlnosti nevměšuje. Dodal ale zároveň, že "by se tam upřímně řečeno měli podívat na demokraty".