Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepodařený pokus uprchlíků: Schovali se v autobuse, který je odvezl rovnou na policejní stanici

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - Na tenhle zážitek dva súdánští uprchlíci jen tak nezapomenou. Ve Francii se ve snaze dostat se do Velké Británie zvolili úkryt v autobusu, který je měl převézt přes hranice. Když však vystoupili v cíli, z hrůzou zjistili, že jsou uprostřed policejní klubovny.

Dva súdánští migranti se domnívali, že na jejich úkryt nikdo nepřijde. Společně se schovali do autobusu plné anglických seniorů, kteří mířili zpět domů. Štěstí jim však příliš nepřálo, ve voze totiž seděla skupina bývalých detektivů, která mířila na velitelství Scotland Yard, Metropolitní policie působící na území Velkého Londýna.

Když uprchlíci začali slavit, že konečně utekli z radaru francouzské migrační policie, začali vylézat ze svého úkrytu. K jejich překvapení však byli tam, kde opravdu svobodu nezískají. Bývalí policisté, celkem bylo přítomno 22 detektivů, jim zabránili v útěku a seržant Jonathan Nicholls je zadržel až do příjezdu policie.

Podle posádky se uprchlíci dostali do autobusu nejspíš v sobotu, když vůz několikrát zastavoval v severní Francii. Oba muži se schovali pod sedačkami tak, že je neobjevila ani hlídka v Eurotunelu v Calais o dva dny později. Nyní se nelegální migranti nacházejí v policejní vazbě.

"Bylo to směšné, neměli jsme sebemenší tušení, že tam s námi jsou," řekl novinářům Jonathan Nicholls. "Vsadili však na špatnou kartu, když se snažili vystoupit v policejní klubovně, okamžitě jsme je obklíčili," popisuje bývalý policista, který přiznal, že jako policisté nejspíš trochu selhali, ale historka je alespoň zábavná.

Podle něj však kontrola v Eurotunelu nebyla příliš důkladná, když neobjevila dva černé pasažéry. "Prohledali všechno, od vnitřku po nákladový prostor, přesto na uprchlíky nepřišli," řekl Nicholls. "Pokládali nám všetečné otázky. Chtěli vědět, kolik čokolád nebo cigaret odvážíme, přitom jim před nosem unikli dva běženci."

Uprchlíci zatím vypověděli, že připluli ze severní Afriky na malé rybářské lodi přes Středozemní moře až do Itálie, odkud putovali pěšky do Francie. Bývalí detektivové uprchlíkům nabídli vodu a jídlo, odmítli je však pustit, naopak je předali do rukou městské policie. "Když se na ně podíváte, musíte je litovat. Byli v dodávce zavření dva dny, bez jídla a pití. Byli špinaví," řekl Nicholls.

Bývalý policista však popsal, že i přes nepříznivou situaci, byli oba uprchlíci zjevně šťastní. Dostali se do Velké Británie, což by jejich cíl. Podle úřadů dorazí stovka uprchlíků každý týden do Calais, odkud se nelegálními způsoby snaží dostat do Velké Británie. O oba Súdánce by se teď měl postarat migrační úřad, který také posoudí jejich žádosti o azyl.

Témata:  uprchlíci Francie Velká Británie

Aktuálně se děje

9:48

Netanjahu odmítl tvrzení mezinárodních organizací, že v Pásmu Gazy hrozí hladomor

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu během jednání se šéfy diplomacie Británie a Německa odmítl tvrzení mezinárodních organizací, že ve válkou zmítaném Pásmu Gazy hrozí hladomor. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy