Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střevní potíže skolily 300 nováčků americké námořní pěchoty

Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Foto: marines.com **www.marines.com**

San Diego - Útvar nováčků americké námořní pěchoty na západě Spojených států se nakazil nebezpečným kmenem střevní bakterie E-coli. Nákaza se objevila mezi 5500 vojáky na základně Camp Pendleton a v náborovém středisku v San Diegu.

Bakterii E-coli se běžně nachází v tlustém střevě a je důležitá pro správné trávení; některé její kmeny jsou však nebezpečné a mohou způsobit průjmy spojené s krvácením, poškodit ledviny a přivodit smrt.

Průjmové onemocnění vyřadilo z výcviku kolem 300 vojáků. Sedm desítek jich bylo hospitalizováno a u nejméně devíti vojáků se vyskytly vážné zdravotní komplikace, informovala agentura AP.

Příčina střevního onemocnění nebyla oznámena, ale zpravidla souvisí se stykem s kontaminovanými potravinami či s nakaženými zvířaty.

Světová zdravotnická organizace (WHO) letos zařadila E-coli na seznam 12 druhů bakterií, u kterých je naléhavě nutné vyvinout nová antibiotika. Důvodem je riziko, které představuje odolnost nebezpečných kmenů vůči dosavadnímu způsobu léčení.

Témata:  USA U.S. Marines viry a bakterie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.